StartOm ossKontaktTjänsterUtvecklingsprojektProdukterKalendariumLediga jobbMedlemEnglish
Medaljregn till Västerbotten
Sök

 

Medaljregn till Västerbotten i SM i Mathantverk

Västerbottniska livsmedelsföretag lyckades ta hem nio medaljer på
SM i Mathantverk under Smaklustmässan i Stockholm den 22-23 augusti.

Martin Bergman tog två guldmedaljer.

Av dessa var tre guld, varav två gick till fjolårets guldmedaljör Martin Bergman, Bergmans Fisk i Vilhelmina, för en citrongravad lax och en suovaslax. Helen Gavelin, Helens Gårdsbutik i Vilhelmina, fick guldmedalj för sin kråkbärsgelé. Ingrid Pilto, VildmarksGott i Vindelfjällen från Ammarnäs, fick tre silver för ”Saltbörling i olja”, varmrökt kvanneröding och torkat reninnanlår. Erland Gustavsson, EG Vilt i Vilhelmina, kvalificerade sig för ett silver och två brons för rökta och torkade köttprodukter.

 

I årets SM i Mathantverk deltog 406 produkter i 34 klasser och 8 kategorier. Jurygrupperna bedömde de olika produkterna efter kriterierna utseende, konsistens, lukt och smak.


- Det är en hård bedömning och det är inte lätt att nå upp i full poäng även om du har en bra produkt, och så ska det vara. Det är en konst att nå perfektion och det är roligt att produkter från länet lyckas, säger Christina Hammarström på
Hushållningssällskapet Rådgivning Nord som ko-
ordinerat Västerbottens mässdeltagande.

 

Helen Gavelin är glad guldmedaljör.

Smaklustmässan gick av stapeln i Tantolunden i Stockholm där 350 mathantverkare från hela Sverige visade upp och sålde sina produkter. Med över 100 000 besökare som smakade, handlade och åt blev det en riktig folkfest. Mässan började med kyla och regn, men slutade med en strålande varm söndag och många köpsugna kunder.


Norrbotten, Västerbotten och Österbotten delade en monter med tillsammans runt 30 företag. Deltagandet organiserades av Hushållningssällskapet Rådgivning Nord med Christina Hammarström från Västerbotten och Kristina Wikström från Norrbotten som koordinatorer. Genom EU-projektet Qvarkenfood – Livsmedel i Kvarken bjöds också samarbetsparten Österbotten in till mässan.


I montern serverades bland annat suovas, pitepalt och kaffe med kvannekaka. Nyckelbryggeriet hade ställt upp en stor tankbil varifrån det bjöds på olika kylda drycker. Runt företagens montrar trängdes Stockholmarna, varav många var utflyttade från våra nordliga län.


- Det har varit en lyckad mässa. Vår monter har varit välbesökt och företagen är nöjda med försäljningen, berättar Christina Hammarström.

 

Kontaktperson:

Christina Hammarström, 090-17 18 69, 070-355 05 25, christina.hammarstrom@hush.se 


Logga in... Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten